Въпрос на интегритет

Съставено от Д. Андерсън

 

Няколко души, които в различно време са били приятели с Елън Уайт, са описали това, което са видели и описанията им поставят под въпросителна Божествено й вдъхновение. През годините, това винаги е затруднявало защитниците на Елън Уайт. Разбирайки, че те не могат да преодолеят свидетелството на очевидците, единствения път за действие, който те предприемат е убийство чрез очерняне на техния характер. Подигравателно те наричат очевидците неблагонадеждни, предубедени и такива, които преследват лични цели. Те намират свидетелства, написани от Елън Уайт, които очернят характера на тези свидетели и поставят под въпрос техните подбуди.

 

Интересно е, че когато критиците на Елън Уайт посочват нейните грешки, същите тези защитници, протестирайки казват, че тя е само човек и никога не изявява претенция, че е съвършена. Изглежда, като че ли те казват, ако някои не са съгласни с Елън Уайт, тогава техния характер и мотиви могат да бъдат проучвани, но характера на Елън Уайт не може да бъде поставян под въпросителна. Този двоен стандарт справедлив ли е?

 

Исус каза:

 

Вие ще бъдете съдени по начина, по който съдите другите, и ще бъдете измерени с мярката, която използвате, за да мерите другите. Мат. 7:2 NAB

 

Ако Елън Уайт и нейните защитници хулят хората за това, че са непочтени, тогава същата мярка за честност и интегритет трябва да бъде използвана, за да оценим Елън Уайт, за да видим колко почтена е тя.

 

Случаят с Lucinda Burdick

 

Lucinda Burdick беше съпруга на пастор. Тя беше близка приятелка с Елън Хармън в средата на 1840те години и беше свидетелка, на някои от неизпълнилите сепророчества на Елън Уайт. Те се разделиха, когато г-жа Burdick разбра, че виденията на г-жа Уайт не са вдъхновени от Бог. Когато г-жа Burdick публикува своето свидетелство, за опитността си с Елън Хармън, естествено, г-жа Уайт отрече всичко и осъди г-жа Burdick като лъжкиня:

 

Г-жа Burdick е направила изказвания, които са явни лъжи. Не съществува дори и сянка от истина в нейните изказвания. Възможно ли е, тя да е повтаряла тези фалшиви изказвания, докато искрено е повярвала, че те са истина?

 

Аз никога не съм виждала спасени хора в Божието царство, само ако са били верни, те ще получат короната на безсмъртен живот в царството на славата. Аз никога не съм казвала, че този или онзи са били осъдени или прокълнати. Аз никога не съм получавала свидетелство от този вид за никого. Винаги ми е било показвано, че Божия народ трябва да избягва тези силни изрази, които са присъщи на адвентистите от първия ден. Същите тези изрази бяха използвани от John Howell, първия съпруг на г-жа Burdick. Аз никога не съм ги изговаряла отправени към който и да е жив смъртен. Manuscript Releases, Том 8, стр. 239

 

Нека сега да изследваме това изказване, за да установим кой има проблем с честността. Първо, сестра Уайт казва, че тя не е видяла никакви хора в Божието царство, които са имали корони, освен ако не са били верни. Ние не притежаваме записана всяка дума, която г-жа Уайт е изговорила, така че не можем да преценим дали това е истина или не. Съществуват свидетели, които твърдят, че тя е правила такива изказвания. Но, ние притежаваме няколко записани изказвания, в които тя е видяла хора в Божието царство.

 

Изказвания направени от Елън Уайт

Истина ли е това?

Вие решете

Аз не съм виждала спасени хора в Божието царство, само ако са били верни, те ще получат короната на безсмъртен живот в царството на славата. (8MR 239)

Ние всички отидохме под дървото (на живота) и седнахме, за да разгледаме славата на това място, когато братята Фич и Стокман, които бяха проповядвали благовестието на царството и които Бог прибра в гроба, за да ги спаси, дойдоха при нас и ни попитаха през какви трудности сме преминали, докато те са спяли. (Word to the Little Flock, p. 16)

Аз не съм виждала спасени хора в Божието царство, само ако са били верни, те ще получат короната на безсмъртен живот в царството на славата. (8MR 239)

Аз видях, че тя (г-жа Хастингс) беше запечатана и щеше да бъде възкресена, когато чуе гласа на Бог и ще застане на земята, за да се присъедини към 144 000. Аз видях, че ние не трябва да тъжим за нея, тъй като тя щеше да си почине във времето на скръбта. (Избрани вести Том 2, стр. 263)

 

Нека сега видим какво казва тя относно осъден и прокълнат.

 

Изказвания направени от Елън Уайт

Истина ли е това?

Вие решете

Аз никога не съм казвала, че този или онзи са били осъдени или прокълнати. Аз никога не съм получавала свидетелство от този вид за никого.

След това видях Лаодикйците (адвентистите от първия ден)... Осмеляват ли се те да признаят, че вратата е затворена? Грехът срещу Светия Дух е, че преписват на Сатана това, което принадлежи на Бог или това, което Светия Дух е направил. Те казаха, че затворената врата е от дявола, а сега признават, че са пропуснали благодатното време. Те ще умрат от втората смърт. (Manuscript Releases Vol. 5, p. 204; Ms 11, 1850, pp. 3, 4)

Аз никога не съм казвала, че този или онзи са били осъдени или прокълнати. Аз никога не съм получавала свидетелство от този вид за никого.

"Thomas Paine, чието тяло се е превърнало в прах, който ще бъде извикан в края на хилядата години, по време на второто възкресение, за да получи наградата си и да понесе втората смърт, е представен от Сатана, че е в небето, където е издигнат на високо.(Supplement to the Christian Experience and Views of Ellen G. White, p. 8)

Аз никога не съм казвала, че този или онзи са били осъдени или прокълнати. Аз никога не съм получавала свидетелство от този вид за никого.

(По време на възкресението на злите) ... там беше и гордия, амбициозен Наполеон, чието приближаване караше царствата да треперят. (Spiritual Gifts, Vol. 1, p. 215)

Аз никога не съм казвала, че този или онзи са били осъдени или прокълнати. Аз никога не съм получавала свидетелство от този вид за никого.

Аз видях, че робовладелеца ще трябва да отговаря за душата на своя роб, когото е държал в невежество и греховете на роба ще бъдат поставени върху господаря... господарят трябва да понесе седемте последни язви, а след това да се яви по време на второто възкресение и да понесе втората, най-ужасна смърт. (Ранни писания стр.. 276)

 

 

Проблем с интегритета

 

През кариерата си г-жа Уайт е била затрупвана с въпроси относно нейния интегритет. Повечето от въпросите са относно нейния навик, да взема писанията на други автори и да ги публикува като свои. В последните години, се появиха обилни доказателства, показвайки, че г-жа Уайт плагиатства обширно (за да се запознаете с тези доказателства кликнете тук). Тя твърди, че думите, които е използвала са нейни собствени думи:

 

Думите, които използвам, за да опиша това, което съм видяла са мои, освен ако са тези, които са ми били изговорени от ангел, които аз винаги поставям в кавички. (Review and Herald, Oct. 8, 1867)

 

Д-р Фред Велтман е теолог от църквата на адвентистите от седмия ден. На църковни разноски, той прекара осем години, за да изследва обвиненията за плагиатство в книгата Живота на Исус. В заключение на своето изследване той каза следното за копирането от нея на книгите на други автори:

 

Това е удар в сърцето на нейната честност, нейния интегритет и следователно на доверието в нея.

(Вижте доклада на Велтман)

 

Проблеми с доверието

 

Също така доверието в г-жа Уайт е разклатено от това, което тя написа относно историята за арестуването и процеса срещу Израел Даммън. Обяснението на г-жа Уайт се различава ярко от свидетелските показания дадени под клетва от очевидци, както нейни приятели, така и врагове, в съдебната зала. Разликата между нейната история и тази на очевидците е толкова дълбока, че човек се чуди дали г-жа Уайт не разтяга истината.

 

Дори и чрез своя личен живот, тя отрече загадъчността, с която беше забулена и се представяше в своя обществен живот. Например:

 

        Тайно тя носеше бижута, а публично казваше на другите, че е погрешно.

        Тайно тя ядеше месо, а публично казваше на другите, че е погрешно.

        Тайно тя използваше оцет, а публично казваше на другите, че е погрешно.

        Тайно тя харчеше пари за снимки, а публично казваше на другите, че е погрешно.

        Публично тя казваше на другите, че френологията е Сатанинска, а тайно водеше децата си, за да провери техните умствени способности и характер.

 

Може ли да имаме доверие на сестра Уайт?

 

Когато същата мярка на оценяване се приложи за г-жа Уайт, по начина, по който тя е оценявала другите, може да се види, че г-жа Уайт е тази, която страда от проблем с честността, интегритета и доверието. Въпроса, който трябва да си зададете е този: Мога ли наистина да се доверя на това, което сестра Уайт казва?

 

За допълнително изследване: Унищожаване на опозицията: Как Елън Уайт се отнасяше към тези, които не я приемаха като пророк.