Pagina Web despre Ellen G. White
Pagina Web despre Ellen G. White
Ultimele descoperiri despre Ellen White

În lume au iesit multi prooroci mincinosi. 1Ioan 4:1

"Aceste carti...vor trece testul investigatiilor"

Cutremurul din San Francisco din 1906

O legendă comună care a circulat în adventism mulţi ani de zile este cea care spune că doamna White a prezis cutremurul din San Francisco din 1906. Legenda se bazează pe un manuscris nepublicat scris de doamna White în 1903:

"San Francisco şi Oakland ajung să fie ca Sodoma şi Gomora şi Domnul le va cerceta. Nu după multă vreme, vor suferi pedeapsa Lui."--Ms 30, 1903.

Avea dreptate în procent de 50% cu această prezicere deoarece San Francisco a fost lovit de un cutremur trei ani mai târziu. Totuşi, Oakland n-a avut prea mult de suferit. Spre deosebire de profeţii biblici, doamna White nu încerca niciodată să meargă şi să avertizeze cetatea sortită pieirii. De fapt, manuscrisul ei nici n-a fost publicat decât după cutremur. Doamna White făcuse o prezicere asemănătoare despre New York City:

Odată, pe când mă aflam în New York City, pe timpul nopţii mi s-a spus să privesc clădirile care se înălţau etaj după etaj spre cer. Se spunea despre ele că rezistă la foc şi că au fost ridicate pentru a-i slăvi pe proprietarii şi constructorii lor. . . . Vine vremea când în înşelătoria şi mândria lor, oamenii vor ajunge într-un loc de unde Domnul nu le va mai da voie să treacă mai departe şi vor afla că răbdarea lui Iehova are şi ea o limită. . . . scena pe care am văzut-o după aceea era o alarmă pentru incendiu. Oamenii priveau la clădirile înalte, presupuse a rezita focului şi spuneau: "Sunt în siguranţă." Dar clădirile au ars de parcă erau făcute din smoală. Pompierii nu puteau ace nimic pentru a opri distrugerea. Nu puteau să mânuiască pompele. Mărturii, vol. 9, p. 12, 13 (1909).

În vreme ce doamna White prezicea judecata lui Dumnezeu asupra oraşelor San Francisco şi Oakland, unii au insistat că doamna White a prezis un cutremur, dar aptele nu sprijină acest lucru. Pe 16 aprilie 1906, cu două zile înaintea cutremurului din San Francicso, doamna White a afirmat că a primit o viziune despre un cutremur:

Pe când mă aflam în Loma Linda, California, pe 16 Aprilie 1906, am avut o viziune minunată. În timpul unei viziuni din timpul nopţii, stăteam pe o ridicătură de unde vedeam casele scuturate ca nişte sălcii în bătaia vântului. Clădirile, mici şi mari, cădeau la pământ. Staţiunile de agrement, teatrele, hotelurile şi casele bogătaşilor erau scuturate. Multe vieţi au fost şterse de pe faţa pământului şi în aer se auzeau doar ţipetele celor răniţi şi îngroziţi.
Îngerii nimicitori ai lui Dumnezeu erau la lucru. O atingere şi clădiri întregi, construite cu atenţie şi pe care o oamenii le considerau sigure împotriva oricărui pericol, deveneau iute grămezi de moloz. Nicăieri nu erai în siguranţă. Nu mă simţeam în pericol dar n-am cuvinte să descriu groaza imaginilor care-mi treceau pe dinaintea ochilor. Se părea că răbdarea lui Dumnezeu luase sfârşit şi că venise ziua Judecăţii. (Mărturii, Vol. 9, p. 92-93)

După două zile, pe 18 aprilie, un cutremur devastator a lovit oraşul San Francicso. La suprafaţă, se pare că era o ocazie minunată ca doamna White să se laude cu descoperirile ei profetice. Din păcate pentru doamna White, n-a scris "viziunea" ei decât după câteva săptămâni de la cutremur.

Chiar doamna White arata că n-a prezi cutremurul:

"De la cutremurul din San Francisco,  au apărut multe zvonuri referitoare la afirmaţiile făcute de mine. Unii au spus că pe când mă aflam încă în Los Angeles, am pretins că prezisesem cutremurul din San Francisco şi focul şi că oraşul Los Angeles va fi următorul oraş afectat. Nu e adevărat. În dimineaţa de după cutremur, n-am spus nimic altceva decât că 'vor veni cutremure şi inundaţii' şi că mesajul pe care ni-l dă Domnul este că nu trebuie „să ne stabilim în oraşele răutăţii.'" (Schiţe din viaţă, p. 411)