Pagina Web despre Ellen G. White
Pagina Web despre Ellen G. White
Ultimele descoperiri despre Ellen White

În lume au iesit multi prooroci mincinosi. 1Ioan 4:1

"Aceste carti...vor trece testul investigatiilor"

Greşeli istorice

În 1858 doamna White scrie despre Irod ca şi cum acelaşi Irod care a luat parte la procesul lui Hristos l-a ucis şi pe Iacov:

Inima ui Irod se împietrise şi mai mult; şi când a auzit că Hristos a înviat, nu s-a tulburat prea mult. I-a luat viaţa lui Iacov şi, văzând că acest lucru place evreilor, l-a arestat şi pe Petru, cu intenţia să-l omoare. Scrieri timpurii, p. 185

 

Analiză

Irod Antipa a luat parte la procesul lui Hristos. Irod Antipa a fost izgonit la Lyon în Franţa, de către Caligula în 41d.Ch. După izgonirea lui, provinciile pe care le-a guvernat i-au fost date lui Irod Agrippa. El l-a omorât pe Iacov, l-a aruncat pe Petru în închisoare şi a fost lovit de Dumnezeu şi a murit (Fapte 7) în 44 d.Ch. Doamna White greşea când spunea că acelaşi Irod care l-a ucis pe Ioan Botezătorul şi a fost martor la procesul lui Isus a fost acela care l-a omorât pe Iacov. Greşeala a fost corectată când cartea ei a fost republicată în1878:

El [Irod] a pus mâna pe Iacov şi l-a aruncat în închisoare şi a trimis un călău să-l omoare cu sabia, la fel cum alt Irod îl decapitase pe profetul Ioan. Apoi, a devenit mai curajos, văzând că evreii erau încântaţi de faptei sale şi l-a închis pe Petru. Spiritul profeţiei, vol. 3, p. 334.

Probabil că s-ar trece cu vederea peste această greşeală minoră şi nu i s-ar da prea multă importanţă dacă n-ar fi pretenţia doamnei White că a văzut toate aceste evenimente în viziune. E clar că atunci când doamna White "a văzut” aceste evenimente, nu "le-a văzut" în viziune; mai degrabă le-a „văzut" scrise pe paginile cărţilor pe care le plagia.

În anii 1970, învăţatul AZŞ Dr. Don McAdams şi-a făcut lucrarea de doctorat asupra cărţii Tragedia veacurilor. El observă:

"Ellen White nu numai că împrumuta paragrafe de ici şi colo, pe măsură ce dădea peste ele în lectura ei dar de fapt se lua după istorici pagină cu pagină, scoţând mult material dar folosind succesiunea lor, unele din idee lor şi adesea cuvintele lor. În exemplele pe care le-am studiat, n-am găsit nici un eveniment istoric din textul ei care să nu apară în textele lor. Manuscrisul de mână despre Ioan Huss merge atât de aproape pe urmele istoricului încât ai impresia că nici n-a trecut printr-o etapă intermediară, ci a ajuns direct din pagina tipărită a istoricului în manuscrisul doamnei White, incluzând greşelile istorice şi îndemnurile morale." (Donald McAdams, "Shifting View of Inspiration", Spectrum, vol. 10, Nr. 4, Martie 1980.)