Pagina Web despre Ellen G. White
Pagina Web despre Ellen G. White
Ultimele descoperiri despre Ellen White

Īn lume au iesit multi prooroci mincinosi. 1Ioan 4:1

"Aceste carti...vor trece testul investigatiilor"

Mărturii contradictorii referitoare la Institutul pentru reforma sănătăţii

Original Western Health Reform Institute, 1866-1877Pe 5 Septembrie 1866, a fost deschis īn Battle Creek Institutul din vest pentru reforma sănătăţii. Era o īmplinire a viziunii doamnei White, din 25 decembrie 1865, din Rochester, New York, prin care a primit instrucţiuni divine să fondeze instituţii pentru promovarea reformei sănătăţii.

Prin ianuarie 1867 institutul era deja plin pānă a capacitatea maximă iar directorul dorea să extindă instituţia. Costul estimat al extinderii era de 25 000 de dolari. Ca să facă publicul să susţină proiectul, pe 5 februarie, Uriah Smith i-a scris o scrisoare doamnei White, īndemnānd-o să sfinţească investirea īn noul institut:

"...foarte mulţi aşteaptă pānă să facă ceva pentru a ajuta Institutul, aşteaptă să vadă Mărturia iar dacă aceasta apare fără să spună nimic despre acest subiect, nu vor īnţelege şi totul se va īntoarce īmpotriva prosperităţii Institutului. Prezentul joacă un rol foarte important īn această lucrare şi e esenţial să nu pierdem nici o influenţă care poate fi folosită īn favoarea acestui obiectiv."

Īncurajată īn acest fel, Ellen White a scris Mărturia nr.11 pentru a promova strāngerea de fonduri pentru extinderea Institutului de sănătate din Battle Creek:

Mă s-a arătat că aveam īnainte o lucrare īn care poporul lui Dumnezeu merită să se implice, o lucrare īn care pot investi pentru gloria Sa şi pentru īnaintarea cauzei Sale. (Mărturii, Vol. 1, p. 492)

Pe măsură ce adepţii credincioşi īncepeau să verse banii, a īnceput construcţia extinderii. Prin August s-au terminat banii şi proiectul a fost oprit pe moment. Ceea ce a urmat e şocant. Se pare că James White era īmpotriva extinderii institutului deoarece nu fusese consultat cu privire la acest proiect. Plin de resentimente, James a decis să dărāme īnceputul construcţiei, cu o pierdere de 10 000 de dolari. Se pare că apoi a influenţat-o pe soţia lui să scrie o mărturie care contrazice mărturia nr. 11:

Fraţii din  Battle Creek care erau interesaţi īn mod special de institut ştiu că am văzut că oamenii noştri trebuiau să contribuie cu mijloacele lor pentru a fonda o astfel de instituţie. Prin urmare mi-au scris că influenţa mărturiei mele cu privire la institut era necesară imediat pentru a-i mişca pe fraţi cu privire a acest subiect şi că va īntārzia publicarea numărului 11 va īntārzia pānă voi putea s-o scriu ... Īn aceste condiţii, m-am luat după judecata altora şi am scris ceea ce a apărut īn numărul 11 referitor la Institutul de sănătate, fără să pot spune atunci tot ce am văzut. Am greşit făcānd acest lucru. (Mărturii, Vol. 1, p. 562)

Analiză

O mărturie a Duhului lui Dumnezeu?

Doamna White a aplicat intenţionat viziunea din 1865 programului de construcţie a institutului de sănătate din 1867. Apoi, influenţată de soţul ei, a contrazis prima ei mărturie iar lucrarea despre care a zis că a fost comandată de Dumnezeu a fost distrusă!

Pentru a examina mai multe dovezi despre influenţa altora asupra doamnei White, apăsaţi aici.

Au fost mărturiile influenţate de asociaţii lui Ellen White?