Hvem var Ellen White

Redigeret af Mette Makkonen, Oversættelse af Anne Thagaard

Ellen G. White var utvivlsomt den mest indflydelsesrige person i syvendedags-adventistsamfundets historie- en åndelig leder der af mange var anset for at være en profet. 70 år er gået siden hun døde i 1915, og formålet med forfatterens præsentation er at gennemgå denne specielle kristne kvindes liv og arbejde, i lyset af almindelig viden.

Ellen Gould Harmon og hendes søster, Elisabeth blev født d.26 november i 1827 i Gorham, Maine. Hennes forældre var trofaste medlemmer af den Metodist biskoppelige kirke, ligesom deres otte børn Da familien Harmon blev gjort bekendt med William Millers rystende advarsel ang. Kristi snarlige andet komme, accepterede de hans besked med dyb overbevisning og melde sig endeligt ud af Metodist-kirken i 1843.

Da Ellen var ni år, blev hun involveret i et alvorligt uheld ,som hun sagde havde indvirkning på hele hendes liv:

"I følgeskab med min tvillingesøster og en af vores skolekammerater, skulle jeg til at krydse en almindelig gade i byen Portland, Maine, da en ca. trettenårig pige fulgte efter os og truede med at slå os......Vi løb i retning af vores hjem men pigen fulgte hastigt efter, med en sten i hånden. Jeg vende mig om for at se hvor langt væk hun var fra mig, og idet jeg vendte mig om, ramte stenen mig på min næse. En forblindende, bedøvende følelse overvældede mig og jeg faldt bevidstløs til jorden. Da jeg kom til bevidsthed i gen, fandt jeg mig selv liggende i en købmandsbutik; Mit tøj var dækket af det blod der strømmede fra min næse, og der var en stor mængde blod på gulvet. En venlig fremmed tilbød at køre mig hjem i sin vogn. Jeg vidste ikke hvor svag jeg var, og sagde til ham at jeg ikke ville søle hans vogn ind i mit blod, men at jeg ville gå hjem. Jeg havde kun gået nogle få skridt da jeg følte mig svimmel og besvimede. Min søster og min skolekammerat bar mig hjem. Jeg har ingen erindring af det der skete lige efter ulykken. Min Mor sagde at jeg ingenting vidste men lå i coma i tre uger; Da jeg kom til bevidsthed igen følte jeg det som om jeg havde sovet. Jeg vidste ikke noget om ulykken og kendte ikke grunden til min sygdom....Jeg blev chokeret over mit ændrede udseende. Hele mit ansigt var forandret....Mit næseben viste sig at være brækket. "Ellen fortæller at hendes Far var i Georgia da ulykken skete og når han endelig kom hjem kunne han ikke kende sin datter. Åbenbart havde lægerne der tog sig af henne, tænkt sig at reparere de brækkede ben med sølvtråd. Men ifølge Ellen besluttede de sig til ikke at gøre det for det var ikke sandsynligt at hun nogensinde blev rask igen. Det er muligt at lægerne alligevel har prøvet at rette de brækkede ben manuelt, men der er tilsyneladende ikke nogen optegnelser over dette. Efter hun kom til bevidsthed igen var hun nødt til at blive i sin seng, og kom til sidst til at ligne et skelet. I to år var det ikke muligt for henne at trække vejret gennem næsen.

De traumatiske symptomer efter Ellen Whites ulykke

Efter at Ellen Harmon kom til bevidsthed, var hun sengeliggende i flere uger. Hun havde tabt sig meget formodentlig på grund af, at det var svært at give hende mad, imens hun var i koma, og at intravenøs behandling ikke var tilgængelig på daværende tidspunkt. Men med sin synkerefleks har hun kunnet sluge det væske, der er blevet givet til hende.

Hendesforbedring var meget langsom, og "hendes helbred virkede fuldstændig ødelagt". Senere blev det muligt for Ellen at gå i skole igen men meget begrænset, og hun sagde: "det var næsten umuligt for mig at studere, og derefter huske det, jeg havde lært". Når hun var i skole ,rystede hendes hånd så meget, at hun ikke kunne skrive. Og når hun skulle læse, sagde hun:  Bogstaverne i min bog flød sammen, jeg havde store dråber af sved på min pande, og  jeg blev svimmel og derefter besvimede jeg. Hendes lærer rådede hende til at blive hjemme, indtil hun fik det bedre. Dette gjorde hun så, Tre år senere, når hun var fyldt tolv, ville hun igen prøve at gå i skole, men hendes helbred svigtede endnu engang, og hun var nødsaget til at forlade skolen permanent. Dette gjorde Ellen meget modløs. Hun skrev:

"Da jeg spekulerede over mine svigtede forhåbninger, og at jeg skulle være invalid for livstid, var jeg uforsonlig med alle og til tider negativ over for Guds forsyn, når det kom til mig."

Kategori: Ellen White Artikler
DEL dette ved hjælp af ikonerne for sociale medier nedenfor